Mit csináljak a tengerparton szökőár esetén?

Képtalálat a következőre: „szökőár”

Bár Magyarország nem fekszik tengerpart közelében, de külföldi utazásaink során előfordulhat olyan eset, amikor ezzel a veszélyhelyzettel is számolnia kell. A szökőárt (tsunami, cunami) földrengés, földcsuszamlás, meteorbecsapódás válthatja ki. Szökőár földrengés esetén a jelenlegi ismereteink szerint akkor következik be, amikor a rengés magnitúdója a Richter skála szerinti 6.5-et meghaladja, valamint a fészekmélység (hipocentrum) 35-40 kilométer, vagy ennél kisebb. A tsunami kialakulásához az is elengedhetetlen, hogy a kéreglemezek "függőleges" irányba mozduljanak el, ezáltal a víztömeget "megfelelő" irányba lökje meg. Jó tudni azt is, hogy ellentétben a filmekben látott 10-20 méteres hullámfalakkal ellentétel, egy érkező szökőár már 45 centiméteres(!) magasságával is pusztító erőt képvisel. Az alábbi "Biztonsági Teendőket" az Amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal (FEMA) útmutatása alapján tesszük közzé.

MI A TEENDŐ, HA ERŐS FÖLDRENGÉST ÉREZ, MIKOR TENGERPARTI ÖVEZETBEN TARTÓZKODIK?

HA LEGALÁBB 20 MÁSODPERCES FÖLDRENGÉST ÉREZ, AMIKOR ÖN A TENGERPARTON TARTÓZKODIK, AKKOR :

  • Először is azonnal feküdjön a földre, húzza össze magát, és maradjon így amíg tartanak a rengések.

  • A rengések elmúltával terelje össze a családtagjait, és hagyja el a partot azonnal.

  • Hagyjon hátra minden ingóságot, mivel a szökőár akár perceken belül elérheti a partot. Próbáljon magasabban fekvő területre menekülni.

  • Ügyeljen az estleges leszakadt elektromos kábelekre, nem menjen a közelükbe, illetve maradjon távol az épületektől, hidaktól, mivel nagyobb törmelékdarabok hullhatnak le róluk egy utórengés során.Képtalálat a következőre: „szökőár”

 

MI A TEENDŐ, HA ELRENDELIK A SZÖKŐÁRFIGYELÉST (TSUNAMI WATCH, TSUNAMI INFORMATION):

  • Hallgassa a rádiót, hogy minden fontos információról tudomás szerezhessen, mivel a nyílt tengeren a szökőár nem vehető észre, ezért fontos tudni, hogy egy földrengés az egyetlen előjele annak, ha egy esetleges szökőár közeledik a part felé.

  • Ellenőrizze, a kimenekítési csomagját, lehet, hogy bizonyos dolgok szavatossága lejárt, vagy kifogytak, gondoskodjon pótlásukról.

  • Győződjön meg a családtagjai tartózkodási helyéről, és beszéljék át újra a kimenekítési tervet. Győződjön meg róla, hogy mindenki számára világos-e, hogy mekkora veszélyt jelent egy szökőár, és hogy tudják-e hogyan juthatnak el egy biztonságot nyújtó helyre.

  • Ha különleges menekülési szükségletei vannak (pl. kiskorú-, idős-, vagy mozgáskorlátozott hozzátartozó), gondoljon arra, hogy így több időt vehet igénybe a kimenekítés. Induljon el a kellő időben!

  • Ha belefér az időbe, akkor rögzítse a lakása, üzlete környékén található dolgokat, amelyeket elsodorhat a víz. Ezen tárgyak rögzítése, vagy az épületben való elhelyezése csökkenti a sérülésük, vagy elvesztésük kockázatát.

  • Legyen felkészülve a kimenekítésre, ha Ön felkészült, akkor gyorsabban tudja elhagyna a veszélyes területet egy szökőár riadó kihirdetésekor.

MI A TEENDŐ, HA ELRENDELTÉK A SZÖKŐÁR RIADÓT (TSUNAMI WARNING):

  • Hallgassa a rádiót, hogy bővebb információhoz juthasson. A hatóságok csak akkor rendelnek el szökőár riadót, ha úgy látják, hogy valóban fenn áll egy szökőár veszélye.

  • Kövesse a helyi hatóságok utasításait. Az általuk ajánlott menekülési utak eltérhetnek az ön által használtaktól, illetve akár azt is tanácsolhatják, hogy még magasabban fekvő területre meneküljön.

MI A TEENDŐ,HA ÖN SZÖKŐÁR ÁLTAL VESZÉLYEZTETETT TERÜLETEN TARTÓZKODIK:

  • Ha hallja hivatalos szökőár riadó hangját, vagy szökőár közeledtének jeleit észleli, akkor azonnal kezdje meg a kimenekítést. A szökőár riadót akkor rendelik el, ha a hatóságok meg vannak győződve a szökőár veszélyről, és úgy vélik, hogy csak rövid idő áll rendelkezésre a menekülésre.

  • Vigye magával a kimenekítési csomagját, a csomagban található dolgok kényelmesebbé tehetik a kimenekítés körülményeit.

  • Menjen minél magasabban fekvő területre, és minél távolabb a vízparttól. A hatóságok nem tudják megbecsülni sem a szökőár magasságát, sem pedig a helyi hatásait. Ön életveszélybe sodorhatja magát, ha a szökőárat a partról, vagy egy szikláról óhajtja figyelemmel kísérni. Ha már látja a hullámot, akkor ön túl közel van hozzá ahhoz, hogy elmenekülhessen előle.

  • Csak azután térjen vissza otthonába/szállására, ha a helyi hatóságok közölték önnel, hogy biztonságos visszatérni. A szökőár nagy hullámok sorozata, és akár órákon át is tarthat, ne gondolja, hogy az első hullám elvonulásával a veszély el is múlt. A következő hullám akár magasabb is lehet az előzőnél!

MI A TEENDŐ EGY SZÖKŐÁR UTÁN? (TSUNAMI WARNING CANCEL)

  • Hallgassa a rádiót, ahol a helyi hatóságok fontos információkat közölhetnek, például megrongálódott hidakról, utakról és egyéb veszélyforrásokról.

  • Segítsen az esetleges sérülteken, vagy romok alá szorult embereken. Nyújtson elsősegélyt, ha szükséges. Hívjon segítséget. Ne mozgassa a súlyosan sérülteket, csak ha az adott helyen maradásuk közvetlen veszélyt jelent.

  • Segítse a kiskorú-, idős-, vagy mozgáskorlátozott áldozatokat. A bajban a nagycsaládosoknak is szüksége lehet az Ön segítségére.

  • A telefonját csak segélyhívásra használja! Ne terhelje feleslegesen a telefonhálózatot, hogy a segélyhívások számára legyen elegendő kapacitás!

  • Ne menjen be olyan épületbe, amely még mindig vízben áll. A víz alámoshatta az épületek alapjait, beszakadhat a padló, vagy összedőlhet az épület fala.

  • Amikor visszatér otthonába, legyen nagyon körültekintő! A szökőár következtében az épületek olyan helyeken is károsodhattak, amire Ön nem is gondolna! Figyeljen minden lépésére!

  • Húzzon keménytalpú cipőt! Az emberek a talpukon szerzett vágási sérüléseket szenvednek el leggyakrabban egy szökőár után.

  • Használjon elemről mőködő világító berendezéseket, ha átvizsgálja otthonát. Ezzel minimálisra csökkenti egy esetleges tűz kialakulásának a veszélyét.

  • Vizsgálja meg a falakat, a padlót, az ajtókat, a lépcsőket és az ablakokat, győződjön meg róla, hogy az épületet nem fenyegeti az összedőlés veszélye.

  • Vizsgálja meg az épület alapját, nem repedezett, vagy nem sérült-e meg. Az alap repedezettsége és sérülései egy épületet lakhatatlanná tehetnek.

  • Nézzen körül, nincs-e tűzveszély. A törött, vagy szivárgó gázcsövek, elárasztott elektromos aljzatok, tűzhely, vagy elektromos berendezések, gyúlékony vagy robbanékony anyagok jelenléte mind-mind veszélyt jelentenek. A tűz kialakulásának a veszélye a legnagyobb kockázat egy áradás után.

  • Nézze meg nem szivárog-e a gáz. Ha gáz szagot érez, vagy sziszegő, fújó hangot hall, akkor nyisson azonnal ablakot, majd hagyja el az épületet. Zárja el az épület fő gázcsapját, és értesítse a gázszolgáltatót egy szomszédos épületből. Ha bármilyen okból elzárta a gázt, a csap újranyitását bízza szakértőre!

  • Vizsgálja meg, hogy károsodott-e az elektromos hálózat az épületben. Ha szikrákat, szakadt vezetékeket lát, vagy égett szagot érez, azonnal áramtalanítsa az épületet a villanyóránál vagy a biztosíték szekrénynél. Ha ehhez vízzel elöntött részen kéne áthaladni, hívjon inkább villanyszerelőt! Minden elektromos készüléket ki kell szárítani és ellenőrzi kell a szökőár utáni első használat előtt!

  • Vizsgálja meg a csatorna- és vízhálózatot. Ha úgy látja, hogy megsérült a szennyvízcsatorna, ne használja a WC-t, hívjon vízvezeték szerelőt. Ha a vízvezeték megsérült, értesítse a vízszolgáltatót, és ne igyon a csapból. Ivóvízet nyerhet jégkockák felolvasztásával, vagy pedig sérülésmentes víztartályból.

  • Csak akkor használjon csapvizet, ha a helyi hatóságok szerint biztonságos a víz használata.

  • Vigyázzon, a víz esetleg állatokat sodorhatott magával a lakásába. Különösen vigyázzon a mérges kígyókkal! Egy bottal kotorásszon a lomok, romok között.

  • Készítsen fényképeket az épületben és az ingóságban esett károkról a biztosítási igények alátámasztására.

  • Nyissa ki az ablakokat és az ajtót, hogy az épület gyorsabban kiszáradhasson.

  • Lapátolja ki a sarat, amíg az nedves, így könnyebben tudnak kiszáradni a falak és a padló.

  • Ellenőrizze az élelmiszereket. Amelyik kapcsolatba került a vízzel, az szennyeződhetett, és ki kell dobni.

Forrás: Katasztrófavédelem

Képtalálat a következőre: „szökőár”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegylusta.blog.hu/api/trackback/id/tr2313400217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni A blog célja leginkább az, hogy az emberek ne lustuljanak el. Gondolkodjanak és ismét gondolkodjanak. Leginkább kérdőjeleket szeretnék ébreszteni az emberekben, hogy gondolkodjanak és kialakítsák saját véleményüket. Nincs jolly joker megoldás, vélemény, hozzáállás. Minden hozzáállásnak mellett és ellen vannak pro és kontra érvek. A lényeg a fejlődés, a gondolati fejlődés, hogy tovább tudjunk lépni egymás primitív gyalázásán és inkább új és új nézetekkel, nézőpontokkal gazdagíthassuk a témát, aminek végén továbbra is általában kérdőjelek maradnak, de legalább a soha el nem érhető igazsághoz közelebb jutunk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása