Terrorizmus vagy szabadságjogok

Képtalálat a következőre: „terrorizmus”

A terrorizmus egyre inkább életünk része. Erre jó lenne Magyarországon is felkészülni. Sajnos a politika a mai napig nem tesz semmit, csak ijesztget politikai célokkal vezérelve. Ugyanakkor nagyon sok minden hiányzik még ahhoz, hogy a lakosságot felkészítsék a való világra. 

A terrorizmus általában akkor alakul ki, ha a támadók/szimpatizánsok/szeparatisták/gerillák/szabadságharcosok.... (politikai oldaltól függően) száma viszonylag alacsony. Nem tudják hatékonyan más módszerrel saját politikai véleményüket kimutatni. Egyre több a sértett, elkeseredett kisebbség, így a terrorizmus növekedésére kell felkészülni. Sajnos a politika az irányba sem lép, hogy leüljön a kisebbséggel tárgyalni és legalább részben teret engedjen nekik.

Hadászati szempontból szemtől-szembe esélyük nem lenne egy profi hadsereg ellen, főleg a létszám és a technológia miatt. Írhatnának egy cikket is, de az nem elég. Egy cikkre a mai világban nem sokan figyelnek fel. Így azt teszik, amihez értenek. Erőszakhoz nyúlnak és általában egy kiskatonát küldenek, aki feláldozza magát. Nem is az áldozatok száma a lényeg, hanem a félelemkeltés. Így nem csoda, ha a világon nemre, bőrszínre vagy vallásra tekintett nélkül az emberek a terror ellen foglalnak állást.

Képtalálat a következőre: „terrorizmus”

 

Hogyan is lehet a terrorizmus ellen védekezni?

Nehezen, sehogy!

Vagy ha mégis, akkor két dolgot már most megtehetne a kormányzat:

Lakosság felkészítése

Egyrészt felkészíthetné a lakosságot. No nem úgy, hogy "Jaj..minden arab terrorista", hanem ha történik egy terrortámadás, akkor a környéken levők mit csináljanak. Kihez kell fordulni.... A második világháborúnál erre külön kiadványok voltak a legtöbb országban.

A katasztrófavédelem honlapján az elmúlt pár évben jelentős pozitív változás volt, ahol az egyes katasztrófatípusok esetén tájékoztatják a lakosságot. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Ugyanakkor sajnálatosan a terrorizmus kapcsán semmi nem található.

Kapcsolódó kép

Hatékony hírszerzés

Másrészt hatékony hírszerzés szükséges ahhoz hogy a terrortámadások egy része (reálisan erre van esély) megelőzhető legyen.

A hatékony hírszerzés nagyon sok összetevőből áll és biztos vagyok benne - hogyha nem is látványos - nagyon sok veszélyhelyzetet akadályoznak meg vele a mai napig Magyarországon is. Ugyanakkor most nem magáról a hírszerzés, terrorelhárítás hatékonyságáról szeretnék írni, hanem inkább a jogszabályi környezetről.

Ha Ön kapná feladatul, hogy próbálja kiszűrni a terroristagyanús elemeket hazánk területén, hogy fogna hozzá?

Biztos vagyok benne, hogy - józan ésszel végiggondolva - egy átlag ember is össze tudná szedni az alapvető módszereket, eljárásokat. Ezen eszközök használata általában engedélyköteles még a hatóságnak is vagy éppen nem megengedett még egy jogállamban. A mai világban - amikor nagyon sok minden elektronikusan zajlik - szükség van a technológia segítségére is, mely újabb engedélyek, jogszabályi környezet kialakítását irányozzák elő.

Az engedélyhez kötés indoka az, hogy nyilván van melléfogás is. Sőt. Sok-sok embert kell  lecsekkolni feleslegesen, mire valódi terroristát találnak. Így ártatlan emberek szabadságjoga is sérül.

A másik nehézség, hogyha meg is van a terroristagyanús személy, akkor mit is tudnak rábizonyítani. Szinte semmit. Ilyen bűnügy gyanúja esetben biztos nem alkalmazható a rendőrség jelen koncepciója, hogy "várjuk meg, amíg történik is valami".

 

Veszélyek

Tehát ha hatékonyabb védekezést akarunk a terrorizmus ellen, akkor le kell mondanunk bizonyos szabadságjogunkról, illetve legalább azok részleges korlátozását mindenképpen el kell majd viselnünk.

Ez józan és vállalható költség is a biztonságért?

Valószínűleg igen.

Ugyanakkor van egy valós veszély. Mégpedig a politika.
Ki biztosítja, hogy a politika nem-e használja ki ezt a kiskaput. 

Ehhez egy hatékony és minden politikai párttól független önálló szervezetre lenne szükség. Kiindulva a jelenlegi állami szervek, intézmények politikai függetlenségéből erre nagyon-nagyon kicsi az esély.

Ha viszont így van, akkor a terrorizmus elleni harc során megvalósuló szabadságjog korlátozások inkább a politika érdekében fognak történni és kevéssé a valós terrorhírszerzés érdekében. Sajnos.

 Képtalálat a következőre: „freedom”

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegylusta.blog.hu/api/trackback/id/tr4913397543

Hirdetés

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni A blog célja leginkább az, hogy az emberek ne lustuljanak el. Gondolkodjanak és ismét gondolkodjanak. Leginkább kérdőjeleket szeretnék ébreszteni az emberekben, hogy gondolkodjanak és kialakítsák saját véleményüket. Nincs jolly joker megoldás, vélemény, hozzáállás. Minden hozzáállásnak mellett és ellen vannak pro és kontra érvek. A lényeg a fejlődés, a gondolati fejlődés, hogy tovább tudjunk lépni egymás primitív gyalázásán és inkább új és új nézetekkel, nézőpontokkal gazdagíthassuk a témát, aminek végén továbbra is általában kérdőjelek maradnak, de legalább a soha el nem érhető igazsághoz közelebb jutunk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása