Nőket a parlamentbe!

 

A rendszerváltás tagadhatatlanul az egyik legnagyobb politikai tett volt Kelet-Közép Európában az elmúlt 50 év során. Azonban nem csak pozitív változások indultak meg a politika terén ekkor.

Túlságosan kevés szó esik arról, hogy a politika hangvétele, stílusa egyre inkább egy férfikocsma hangulatát idézi. Az elmúlt években olyan kifejezések is elhangzottak, hogy "B...meg, K... anyád, sz@@r, g,..ci..."

De most nem is egyes politikusok mocskolódásáról szeretnék beszélni, mert szerintem önmagukat minősítik. Ugyanakkor fel szeretném most cikkemmel hívni a figyelmet egy kedvezőtlen folyamatra, aminek nem oka, hanem igenis következménye a mostani kocsmai hangulat. Ez pedig, hogy a nők fokozatosan szorulnak ki a politikából.


Forrás: KSH

 

Míg a lakosság többségét a hölgyek alkotják,
addig politikai részvételük elenyésző,
jelenleg kb 10%-a a parlamentnek.

Képtalálat a következőre: „women politics”

 

De miért jó ez? Miért durvult be ez a férficentrikusság?

Parlamenti arányok nők/férfiak országonként

Sajnos pártállástól függetlenül szörnyű hatásait most is érzékelhetjük. Nem hallgatják meg egymást a felek, nem higgadt a megbeszélés, nincsenek szakmai viták, egymás lekiabálása van érdemi konzultáció helyett.

Bizonyos országokban a kisebbségek védelmében a nagyon cégeknél (államiknál is) előírják, hogy a dolgozók bizonyos %-át a népesség arányában a kisebbségnek kell alkotnia. Nyilván tűréshatárokkal. Emlékszem egyik ismerősön 10-20 éve Kenyában dolgozott és akkor mesélte, hogy 5-6 fekete munkásra juthatott egy fehér munkás. Az USA-ban is vannak arányszám előírások. Igaz ott más feltételeken is múlik az arány alkalmazása. A lényeg ugyanakkor a kisebbségvédelem.

Elfogadom, hogy bizonyos munkák inkább csak az egyik nemnek kedveznek és ezért ajánlott itt a célszerűséget figyelembe venni. Ugyanakkor egyáltalán nem gondolom, hogy a nők aránya a parlamentnek ne lehetne nagyobb. Ne várjunk, hogy megváltozzon a kocsmahangulat, amíg csak pasikat engedünk be!

 Képtalálat a következőre: „women politics”

Szerintem ez most a mélypont, de valami stratégia jó lenne, hogy ez a rossz beidegződés megváltozzon. Valószínűleg ez azon pontok egyike, amivel talán minden párt egyetérthetne.

 

Ehhez még most, a jelöltállítás előtt időben vagyunk. Jó lenne most lépni ebben valami hasonló jogos elvárásokkal:

Jelenlegi nők/férfiak aránya a parlamentben: 10/90
2018-as választásoknál elvárt nők/férfiak aránya: 20/80
2022-as választásoknál elvárt nők/férfiak aránya: 30/70
2026-es választásoknál elvárt nők/férfiak aránya: 40/60

Mivel a lakosság több mint 50%-a nő, így talán elérhető lehet három választás alatt, hogy legalább a 40%-ot elérje a parlamentben a nők aránya! Kérlek állj ki ezen célért Te is és támogasd ezt az elképzelést. Ez most nem a pártokról szól, hanem a Nők, Anyák képviseletéről.

 

NŐKET A PARLAMENTBE!

 

Kapcsolódó kép

Bizonyos politikusok jelentős szavazótábort tudnak felépíteni úgy, hogy a nők képviseletét tűzik ki, mint fő program. Jó lenne, ha a magyar parlamentbe sokkal nagyobb képviselet jutna a nőknek, hiszen számos olyan téma van ma, ami nem kap elég súlyt.

Hajrá NŐK!

 

 

csak egy férfi
#HZoltan 

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegylusta.blog.hu/api/trackback/id/tr5513382907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni A blog célja leginkább az, hogy az emberek ne lustuljanak el. Gondolkodjanak és ismét gondolkodjanak. Leginkább kérdőjeleket szeretnék ébreszteni az emberekben, hogy gondolkodjanak és kialakítsák saját véleményüket. Nincs jolly joker megoldás, vélemény, hozzáállás. Minden hozzáállásnak mellett és ellen vannak pro és kontra érvek. A lényeg a fejlődés, a gondolati fejlődés, hogy tovább tudjunk lépni egymás primitív gyalázásán és inkább új és új nézetekkel, nézőpontokkal gazdagíthassuk a témát, aminek végén továbbra is általában kérdőjelek maradnak, de legalább a soha el nem érhető igazsághoz közelebb jutunk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása