A modern táplálkozásban nagy hangsúlyt kap a cukor fogyasztás megfelelő szintjének megtalálása. A fejlett társadalmak (mármint ha Magyarországot most ide sorolhatjuk) egyik legnagyobb problémája az elhízás. Az elhízásért pedig egyre inkább a cukor a felelős.
De mi is változott az elmúlt évtizedekben, amitől ez a probléma most akkora hangsúlyt kap?
Alapvetően két dolog:
- kevesebbet mozgunk (kevesebb fizikai munka és több tespedés a tv/számítógép előtt)
- szinte minden élelmiszerbe az élelmiszeripar cukrot és egyéb vegyi anyagot "csempészett", annak érdekében, hogy a moslékot is jóízűen együk/igyuk
De kell-e a cukor?
Kell! de nem ennyi.
A cukor is egy szénhidrát. Hiánya zavart okozhat a szervezetben, hiszen nem lesz energiád, fáradt leszel, nem tudsz koncentrálni.... Mint amikor Minecraft-ban kevés az élelem. Lassan haldokolsz, sérülsz, sérülékennyé válsz. Szükséged van rá, szükséged van energiára.
Mennyi cukrot lehet enni egy nap?
Nem nagyon van egységes álláspont. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta azt tanácsolja, hogy naponta maximum 50 grammnyi, vagyis 12 teáskanálnyi cukrot fogyasszunk a túlsúly, az elhízás, a fogszuvasodás, illetve egyes betegségek elkerülése érdekében. Ugyanakkor számos szakértő szerint ez inkább maximum, mint ideális. Valójában a józan logika alapján nem is lehetne ilyet mondani, hiszen nem egyformák az emberek. Más a súlyuk, magasságuk, genetikai jellemzőik...
Összességében kb ezt érdemes tartani:
Gyerekek - 3 kockacukor/teáskanál kristálycukor
Nők - 5 kockacukor/teáskanál kristálycukor
Férfiak - 9 kockacukor/teáskanál kristálycukor
De mennyi cukor is van élelmiszereinkben:
!!! Figyelem !!!
Megrázó képek következnek
Tied a választás!
ÉLJ EGÉSZSÉGESEN
szerző: Kis Péter
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.