Mit csináljak közlekedési baleset esetén?

Mi a teendő közúti, vasúti, vízi, légi közlekedési balesetek esetén?


  • Ha ön egy ilyen baleset szemtanúja vagy az önnel történik meg, ellenőrizze, hogy megsérült-e majd mérje fel az önt körülvevő veszélyeket.

  • Ha úgy látja, veszélyben van az élete, azonnal távozzon a baleset helyszínéről.

  • Hívja a 112-es segélyhívó számot, és diktálja be az esemény fontosabb, ön által ismert részleteit: a baleset leírása, helyszín, sérültek száma, észlelt-e tüzet, illetve járulékos veszélyeket. Ha a balesetben érintett tehergépjárművön veszélyt jelző tábla (téglalap alakú narancssárga tábla számokkal vagy számok nélkül), illetve bárca (csúcsára állított rombusz alakú tábla) látható, az azokon található számok, ábrák tartalmáról tájékoztassa a hatóságokat.

Veszélyességi bárcák

Veszélyt jelző táblák

  • Veszélyes áru szállítása közben bekövetkezett baleset során, ha tüzet, illetve járulékos veszélyeket (pl. gáz-, üzemanyag-, veszélyesanyag-szivárgást) észlel, minél messzebbre távolodjon el a járműtől, és ezekről a körülményekről haladéktalanul tájékoztassa a hatóságokat.

  • Amennyiben úgy értékeli, hogy nincs veszélyben az élete és az egészsége, akkor egészségügyi ismereteinek függvényében próbálja ellátni a sérülteket a mentők kiérkezéséig. A sort a legsúlyosabb esettel kezdje. Ne alkalmazzon olyan módszereket, amelyeket nem ismer tökéletesen, amelyeknek eredményében nem biztos.

  • A sérülteket ne mozdítsa el, hacsak azok nincsenek további veszélynek kitéve, vagy a sürgős ellátás azt szükségessé nem teszi (pl. artériás vérzés).

  • A roncsokat ne mozgassa, a beszorult sérülteket ne próbálja meg kiszabadítani, kivéve, ha azok további veszélynek vannak kitéve, vagy ha az azonnali ellátás azt szükségessé teszi.

  • Próbálja megőrizni nyugalmát, cselekedjen megfontoltan.

  • Nyugtassa meg a sérülteket.

  • A kiérkezett szervekkel ossza meg a balesetről szóló minden információját.

  • Ha nem tud a baleset közvetlen közelében segítséget nyújtani, támogassa a kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját (pl. hozzon vizet, meleg takarókat, lámpát, segítsen a sebesültek szállításában, stb.) – egy tömegszerencsétlenségnél minden segítség elkél.

  • Kövesse a mentésben résztvevő szervek utasításait.

 

Forrás: Katasztrófavédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://nelegylusta.blog.hu/api/trackback/id/tr2313400149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni

Ne légy lusta - legfőképpen gondolkodni A blog célja leginkább az, hogy az emberek ne lustuljanak el. Gondolkodjanak és ismét gondolkodjanak. Leginkább kérdőjeleket szeretnék ébreszteni az emberekben, hogy gondolkodjanak és kialakítsák saját véleményüket. Nincs jolly joker megoldás, vélemény, hozzáállás. Minden hozzáállásnak mellett és ellen vannak pro és kontra érvek. A lényeg a fejlődés, a gondolati fejlődés, hogy tovább tudjunk lépni egymás primitív gyalázásán és inkább új és új nézetekkel, nézőpontokkal gazdagíthassuk a témát, aminek végén továbbra is általában kérdőjelek maradnak, de legalább a soha el nem érhető igazsághoz közelebb jutunk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása